De Debatten

DE CONSTITUTIE VAN RUSLAND

DE CONSTITUTIE VAN RUSLAND

DEBAT OVER HET MACHTSSYSTEEM VAN POETINS RUSLAND

ORGANISATIE HET VLAAMS-NEDERLANDS HUIS DEBUREN MET DE ONDERZOEKSGROEP CONTEXTUAL RESEARCH IN LAW (VUB) • DINSDAG 23 APRIL 2019

Al bijna twintig jaar domineert een selecte elite rond Poetin de economische rijkdommen en het militaire arsenaal van het meest uitgestrekte land ter wereld.

Toch zegt de Russische Grondwet iets totaal anders. Op papier zijn er verkiezingen, controleert de rechterlijke macht de uitvoerende en is er een subtiel evenwicht tussen President, Regering en Parlement. Waarom raakt de democratie maar niet van de grond in Rusland? Wat zijn de woorden van de grondwet eigenlijk waard als ze omgebogen en genegeerd kunnen worden? En hoe moeten Nederland en België omgaan met een de jure democratisch land dat tegelijkertijd betrokken is bij vliegtuigrampen en moordaanslagen?

 

Publiek debat

Met: Lien Verpoest (docent Oost-Europakunde KULeuven), Marc Jansen (gastonderzoeker Oost-Europakunde aan de Universiteit van Amsterdam) en Jan Balliauw (specialist internationale relaties en Rusland bij de VRT).

 

HERBELEEF HET DEBAT

Over de sprekers

Lien Verpoest is docent Oost-Europakunde aan de Katholieke Universiteit Leuven. Haar interesses gaan voornamelijk uit naar de relaties tussen Europa en Rusland, de Oost-Europese politiek en de Russische geschiedenis. Ze geeft daarover geregeld duiding op de Belgische en Nederlandse televisie en in de geschreven pers. Als geen ander voelt ze de melancholische Slavische ziel aan.

Marc Jansen is gastonderzoeker Oost-Europakunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij woonde in Moskou en maakte tal van reizen doorheen Rusland en Oost-Europa. Hij was als verkiezingswaarnemer van de OESO aanwezig bij verkiezingen in Rusland, Oekraïne, Georgië en Kazakhstan. Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar zowel de geschiedenis van de Sovjet-Unie als naar actuele politieke ontwikkelingen. Hij verschijnt daarover vaak in de media.

Jan Balliauw ging na zijn opleiding rechten aan de slag als journalist. Eerst als onafhankelijk correspondent voor VPRO-radio, later werd hij specialist internationale relaties en Rusland bij de VRT. In die hoedanigheid beleefde hij onder meer de woelige jaren waarin het communisme onder Gorbatsjov ten einde kwam.

 

Praktische Info

ORGANISATIE Onderzoeksgroep Contextual Research in Law (VUB) en het Vlaams-Nederlands huis deBuren

DATUM Dinsdag 23 april 2019 vanaf 19:30 tot 21:00

LOCATIE deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

PRIJS 5 euro basisprijs; 3 euro reductieprijs -26/65+/werkzoekenden. Studenten VUB gratis (vooraf inschrijven).

MEER INFORMATIE Maarten Colette (Maarten.Colette@vub.be; Vrije Universiteit Brussel)

 

Blijf op de hoogte
Stuur een mailtje om de nieuwsbrief te ontvangen of per post:
De Debatten, Vrije Universiteit Brussel, t.a.v. Maarten Colette, Pleinlaan 2, 1050 Brussel
Vergeet onze boeken niet!

U was er niet bij op één van onze symposia? Geen erg - u kan alles nog eens nalezen in één van onze boeken!

Copyright © 2024 • dedebatten.be • cookie policy • powered by nickvanhee.be