De Debatten

Jean-Jacques Rousseau

De actualiteit van Jean-Jacques Rousseau. De relevantie van zijn denken 250 jaar na 'De Contrat Social'

DEBAT

ORGANISATIE DE DEBATTEN IN SAMENWERKING MET DE KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK VAN BELGIË EN HET VLAAMS-NEDERLANDS HUIS DEBUREN • DONDERDAG 19 APRIL 2012

Driehonderd jaar na de geboorte van Rousseau kijken Leo van Maris en Jozef Van Bellingen terug op zijn leven en zijn leer en wat deze betekend hebben. Leo van Maris gaat in op Rousseau's Bekentenissen en kijkt aan de hand van dit boek terug op het leven van de filosoof en zijn belang voor het ontstaan van de roman. Jozef Van Bellingen bespreekt de miskende Rousseau, één die zich beriep op Ovidius en schreef: ‘Barbarus hic ego sum - Men houdt me hier voor een vreemde’ om aan te geven dat hij niet altijd begrepen werd door de intellectuele elite van zijn tijd en zich door hen uitgesloten voelde. De avond wordt ingeleid door Paul De Hert.

Leo van Maris is vertaler en vertaalde ondermeer Rousseau's Bekentenissen en Overpeinzingen van een eenzame wandelaar in het Nederlands.

Professor Jozef Van Bellingen is verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Deze rustige filosoof, die dit jaar zestig is geworden, heeft generaties filosofen aan de Vrije Universiteit Brussel opgeleid. Zijn onderzoek richt zich hoofdzakelijk op de politieke filosofie en de rechtsfilosofie. Hij is bekend voor zijn grote belezenheid van moderne en hedendaagse denkers. In 1987 promoveerde hij met ‘De rechtsfilosofie van Carl Schmitt’, een monumentale analyse die Schmitt (opnieuw) introduceerde in het Nederlands taalgebied. Vandaag deelt hij met ons zijn liefde voor Rousseau.

Professor Paul De Hert is verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel.

 

Praktische Info

ORGANISATIE De Debatten/VUB en de Universiteit Leiden

DATUM Donderdag 19 april 2012 vanaf 20u

LOCATIE Koninklijke bibliotheek van België, Keizerslaan 2, 1000 Brussel

PRIJS Gratis, reserveren aanbevolen

MEER INFORMATIE Maarten Colette (Maarten.Colette@vub.be; Vrije Universiteit Brussel)

 

Blijf op de hoogte
Stuur een mailtje om de nieuwsbrief te ontvangen of per post:
De Debatten, Vrije Universiteit Brussel, t.a.v. Maarten Colette, Pleinlaan 2, 1050 Brussel
Vergeet onze boeken niet!

U was er niet bij op één van onze symposia? Geen erg - u kan alles nog eens nalezen in één van onze boeken!

Copyright © 2024 • dedebatten.be • cookie policy • powered by nickvanhee.be