De Debatten

Charles de Montesquieu

Charles de Montesquieu

AVONDLEZING

ORGANISATIE DE DEBATTEN IN SAMENWERKING MET HET VLAAMS-NEDERLANDS HUIS DEBUREN • DONDERDAG 30 APRIL 2016

1721. Vijf jaar na het overlijden van Lodewijk XIV verschijnt Perzische Brieven, een roman in briefvorm waarin de spot wordt gedreven met de mores en de heersers van Frankrijk. De publicatie veroorzaakte aardig wat ophef onder de tanende aristocratie, en Charles Louis de Secondat, baron de La Brède et de Montesquieu, werd een van de meest geprezen denkers van zijn tijd.

In de vijfentwintig jaar daarna werkte Montesquieu aan wat hij als zijn magnum opus beschouwde: Over de geest van de wetten (1748). In dit werk bespreekt hij welke invloeden op een samenleving inwerken, hoe dat gebeurt, en welke rol weggelegd is voor het menselijke handelen. Ook introduceert hij hierin zijn meest invloedrijke idee: de scheiding van de machten. De echo's van dit werk zijn terug te zien in de Amerikaanse grondwet, de Instructie van Catharina de Grote en de journalistiek van Alexis de Tocqueville.

Over de geest van de wetten is een prelude op de sociale wetenschappen. Montesquieu introduceert een verreikend nieuwe kijk op mens en maatschappij die nog steeds bewonderd wordt en nog steeds controverse oproept. ‘Als het een goed boek is, dan zal het worden gelezen; en is het niet goed, dan kan het me niet schelen of het gelezen wordt', schrijft Montesquieu in het voorwoord bij Perzische brieven.

Politiek filosofe Tamar de Waal gaat in gesprek met jurist Frank Judo en Jeanne Holierhoek, die het werk van Montesquieu in het Nederlands heeft vertaald. De avond wordt ingeleid door emeritus hoogleraar René Foqué.

 

Praktische Info

ORGANISATIE De Debatten/VUB en het Vlaams-Nederlands huis deBuren

DATUM Donderdag 30 april 2016 van 19u30 tot 21u30

LOCATIE deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

MEER INFORMATIE Maarten Colette (Maarten.Colette@vub.be; Vrije Universiteit Brussel)

Blijf op de hoogte
Stuur een mailtje om de nieuwsbrief te ontvangen of per post:
De Debatten, Vrije Universiteit Brussel, t.a.v. Maarten Colette, Pleinlaan 2, 1050 Brussel
Vergeet onze boeken niet!

U was er niet bij op één van onze symposia? Geen erg - u kan alles nog eens nalezen in één van onze boeken!

Copyright © 2024 • dedebatten.be • cookie policy • powered by nickvanhee.be