De Debatten

Fonkelende Filosofie uit Nederland

Fonkelende Filosofie uit Nederland

debat

ORGANISATIE DE DEBATTEN IN SAMENWERKING MET HET VLAAMS-NEDERLANDS HUIS DEBUREN • DINSDAG 25 NOVEMBER 2014

Het gaat goed met de filosofie in het Nederlandse taalgebied. Hoewel academici onder druk gezet worden om Engelstalige tijdschriftartikelen te publiceren, schrijven de filosofen nog altijd sterke Nederlandstalige boeken. Samen met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren organiseren we een avond waarop Paul Frissen (De fatale staat) en Andreas Kinneging (Tocqueville, profeet van de moderne democratie) met elkaar in gesprek gaan over hun recentste publicaties, onder leiding van Anna Luyten. Inleiding door Paul De Hert (VUB).

Filosoof Paul Frissen is hoogleraar bestuurskunde Universiteit van Tilburg. Hij schreef meerdere boeken over de staat, die hij beschouwt als een even noodzakelijke als gevaarlijke institutie. Eerder presenteerde hij bij deBuren zijn boek De staat van verschil. Een kritiek van de gelijkheid. Zijn recentste boek heet De fatale staat. Over de politiek noodzakelijke verzoening met tragiek (2013). Daarin spreekt hij zijn verwondering uit over de breed gedeelde weigering tragiek te aanvaarden. Alle leed, pech en risico moet worden uitgebannen. De staat is fataal als hij suggereert alle tragiek met het discours van de maakbaarheid te kunnen oplossen. Fatalisme is eerder een passend antwoord: terughoudendheid, niets doen, de terugtocht organiseren. De politiek moet tragiek aanvaarden, de burger moet beseffen dat de roep om volledige transparantie alleen kan leiden tot dictatoriaal populisme.

Andreas Kinneging, hoogleraar rechtsfilosofie Universiteit Leiden, is bekend vanwege zijn kritische houding ten aanzien van politici en journalisten. In zijn reeds talloze keren geherdrukte Geografie van goed en kwaad. Filosofische essays (2006) onderzoekt Kinneging de mogelijkheden van de naar het kwade georiënteerde mens om aan de valkuilen van de moderniteit te ontsnappen. Kinneging is een bekende van deBuren: hij was eerder te gast in een programma over Tocqueville.

Voorafgaand aan het debat Fonkelende Filosofie uit Nederland schrijven de twee Nederlandse filosofen Paul Frissen en Andreas Kinneging ieder een opiniestuk. Op 25 november gaan ze bij deBuren met elkaar in gesprek, in samenwerking met De Debatten (VUB). Vandaag leest u het stuk van Paul Frissen. Discussieert u mee over potvis en populisme?

 

Praktische Info

ORGANISATIE De Debatten/VUB en het Vlaams-Nederlands huis deBuren

DATUM Dinsdag 25 november 2014 van 19u30 tot 21u

LOCATIE deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

MEER INFORMATIE Maarten Colette (Maarten.Colette@vub.be; Vrije Universiteit Brussel)

Blijf op de hoogte
Stuur een mailtje om de nieuwsbrief te ontvangen of per post:
De Debatten, Vrije Universiteit Brussel, t.a.v. Maarten Colette, Pleinlaan 2, 1050 Brussel
Vergeet onze boeken niet!

U was er niet bij op één van onze symposia? Geen erg - u kan alles nog eens nalezen in één van onze boeken!

Copyright © 2024 • dedebatten.be • cookie policy • powered by nickvanhee.be