De Debatten

DE CONSTITUTIE VAN CHINA

DE CONSTITUTIE VAN CHINA

DEBAT OVER DE COMMUNISTISCHE ÉN KAPITALISTISCHE GROOTMACHT

ORGANISATIE HET VLAAMS-NEDERLANDS HUIS DEBUREN MET DE ONDERZOEKSGROEP CONTEXTUAL RESEARCH IN LAW (VUB) • DINSDAG 7 MEI 2019

Er is één erkende politieke partij en de ideologie van Marx, Lenin en Mao valt letterlijk af te lezen uit de grondwet. Tegelijkertijd overvleugelt China de Verenigde Staten bijna als de grootste economische macht ter wereld. Het land heeft binnen het communistische systeem een geheel eigen vorm van staatskapitalisme voortgebracht waarin eigendomsrecht en zelfs erfrecht geen taboe meer zijn.

Is China nog werkelijk socialistisch te noemen zoals haar grondwet beweert? Wat zijn de wereldwijde implicaties van de opkomst van een grootmacht met een autoritaire staatsstructuur? En kan Europa afzijdig blijven als het conflict tussen China en de Verenigde Staten verder blijft escaleren?

 

Publiek debat

Gesprek met Jonathan Holslag (professor Internationale Betrekkingen VUB), Stefan Blommaert (voormalig VRT-correspondent in Peking) en Annette Nijs (oprichtster van het Europe China Institute).

 

HERBELEEF HET DEBAT

Over de sprekers

Jonathan Holslag is professor Internationale Betrekkingen aan de Vrije Universiteit Brussel, gespecialiseerd in de geopolitieke verhoudingen tussen China en Europa. Hierover schreef hij verschillende boeken en vult hij regelmatig columns in internationale kranten en tijdschriften. In het dit jaar verschenen Oorlog en vrede beschrijft hij een militaire wereldgeschiedenis van de afgelopen drieduizend jaar. Onlangs voegde hij zelf de daad bij het woord en trad toe als reserveofficier bij het Belgische leger.

Stefan Blommaert is journalist. Tijdens zijn carrière versloeg hij als buitenlandcorrespondent voor de Belgische openbare omroep de val van de Sovjet-Unie begin jaren negentig. Nadien trok hij naar de Balkan, waar hij onder meer het beleg van Sarajevo meemaakte. Van 2012 tot 2014 was hij correspondent in Peking. Begin 2019 verschijnt zijn nieuwste boek, De eeuw van Xi. Hij kwam erover vertellen in De Afspraak en De wereld vandaag op Radio 1.

 

Praktische Info

ORGANISATIE Onderzoeksgroep Contextual Research in Law (VUB) en het Vlaams-Nederlands huis deBuren

DATUM Dinsdag 7 mei 2019 vanaf 19:30 tot 21:00

LOCATIE deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

PRIJS 5 euro basisprijs; 3 euro reductieprijs -26/65+/werkzoekenden. Studenten VUB gratis (vooraf inschrijven).

MEER INFORMATIE Maarten Colette (Maarten.Colette@vub.be; Vrije Universiteit Brussel)

 

Blijf op de hoogte
Stuur een mailtje om de nieuwsbrief te ontvangen of per post:
De Debatten, Vrije Universiteit Brussel, t.a.v. Maarten Colette, Pleinlaan 2, 1050 Brussel
Vergeet onze boeken niet!

U was er niet bij op één van onze symposia? Geen erg - u kan alles nog eens nalezen in één van onze boeken!

Copyright © 2024 • dedebatten.be • cookie policy • powered by nickvanhee.be